De behandeling is vooral gericht op het bewust maken van de patiënt zijn/haar lichaamsfuncties, in het bijzonder van de functie van de bekkenbodemspieren in relatie met de ademhaling, lichaamshouding en bewegen. Bij incontinentie moeten de bekkenbodemspieren kort en krachtig, maar ook gedurende enige tijd kunnen aanspannen, daarom moeten deze spieren getraind worden. Om de blaas of het rectum optimaal te ledigen moet men de bekkenbodemspieren ook kunnen ontspannen. Bij te gespannen spieren kan ontspanningstherapie leiden tot een betere ontspanning van de bekkenbodemspieren en daardoor bijvoorbeeld verstopping en blaasontstekingen tegengaan.
Voor wie?
Bekkenbodemtherapie is voor mensen die problemen hebben van urologische en gynaecologische aard. Het kan gaan om urineverlies of obstipatieklachten bij te veel spanning van de bekkenbodemspieren. Van incontinentie kan sprake zijn bij te zwakke bekkenbodemspieren. Tot de bekkenbodemproblemen rekent men ook lichte vormen van orgaanverzakking in het kleine bekken, pijnklachten door een instabiel bekken, onverklaarde buikpijnklachten en uitstralende pijn.
Het doel van de therapie is uiteindelijk een gedragsverandering in het dagelijks leven tot stand te brengen. Voor deze behandeling is tijd nodig, bij het begin van de therapie ligt de behandelfrequentie op één maal per week, na een aantal weken is de frequentie één maal in de twee tot vier weken. Het hangt ervan af hoe goed en hoe vaak men de huiswerkoefeningen uitvoert.
Vergoeding
Bekkenbodemtherapie wordt vergoed indien men aanvullend is verzekerd voor fysiotherapie.