Etalagebenen (Claudicatio Intermittens) betekent letterlijk hinken met tussenpozen. In de volksmond wordt deze aandoening ‘etalagebenen’ genoemd, in de gezondheidszorg wordt meer gesproken van arterieel perifeer vaatlijden. Wanneer mensen pijn krijgen in hun benen tijdens het lopen, dan nemen ze pauze en lijkt het alsof ze naar een etalage staan te kijken. Hiervan is de benaming ‘elalagebenen’ afgeleid.
Als gevolg van vetafzetting in de wand van de slagader en verkalking van de wand (atherosclerose) vernauwd de slagader of sluit af, waardoor er doorbloedingsproblemen plaatsvinden. Wanneer er flinke vernauwingen ontstaan, een zogenaamde stenose, kan er minder bloed passeren. Door de beschadiging en de trage stroomsnelheid van het bloed kunnen er in het bloed stolsels gevormd worden. Wanneer zo’n stolsel het vat uiteindelijke geheel afsluit, wordt dit occlusie genoemd. Slagaderverkalking zit niet alleen in de benen maar in het gehele lichaam, zoals ook in het hoofd, hart en nieren.
Als het vernauwde bloedvat niet meer in staat is om aan de vraag van zuurstofrijk bloed te voldoen tijdens inspanning, ontstaat er een krampende pijn in het been. Hierdoor zal men stilstaan om de pijn weer te verminderen, claudicatio intermittens.
Wat zijn de risicofactoren?
Er zijn een aantal risicofactoren voor het oplopen van etalagebenen, zoals roken, hoge bloeddruk, bewegingsarmoede, ongezonde voeding, diabetes en overgewicht. Meer dan 25% van het totale risico kan toegeschreven worden aan roken.
Wat doet een ClaudicatioNet fysiotherapeut?
Uit onderzoek blijkt dat gesuperviseerde looptherapie in eerste instantie de beste therapie is voor etalagebenen. Wanneer looptraining onvoldoende resultaat geeft dan wordt pas dotteren en stents overwogen. De therapie bestaat uit 3 fases, een startfase, zelf-/trainingsfase en onderhoudsfase. De totale duur is een jaar, waarbij in de eerste fase 2 tot 3 keer wordt getraind, vervolgens 1 tot 2 keer per week en in de laatste fase 1 tot 2 keer per maand.
Niet alleen het verbeteren van de (functionele en) maximale loopafstand als het verminderen van pijn bij het lopen zijn behandeldoelen, maar ook het voorkómen van andere aandoeningen ten gevolge van de slagaderverkalking. Want zoals eerder genoemd zijn ook andere vaten in het lichaam aangedaan. Hierdoor is het risico op een hart- en/of herseninfarct vergroot. Er is zodoende ook aandacht voor leefstijl, waaronder roken, voeding en gezond bewegen. Wij gaan samen aan de slag met uw doelstelling. Van de cliënten met etalagebenen bereikt 2/3 zijn/haar gewenste behandeldoel.
Vergoeding
Vanaf 2017 worden 37 behandelingen gesuperviseerde looptherapie uit de basisverzekering vergoed voor patiënten met een verwijzing van de huisarts of specialist. Dit wil zeggen dat patiënten geen aanvullende verzekering nodig hebben om gesuperviseerde looptherapie met daarin 37 behandelingen vergoed te krijgen. Omdat deze behandelingen vanuit de basisverzekering vergoed worden, wordt ook aanspraak gedaan op het eigen risico.